Kad ste uznemireni, dovoljno je da samo kap esencijalnog ulja lavande nanesete na dlan, a zatim šake sklopite oko nosa i usta, i sporo udišete i izdišete.

Dejstvo i mirisi biljnih ulja prijaju i deci i odraslima, a posebno su blagotvorni u zimskom periodu kada postoje učestali problemi sa respiratornim sistemom.

Mirisima možemo popraviti raspoloženje i probuditi lepe emocije, a mogu nam pomoći i da lepše spavamo.

Lavanda se, vekovima unazad, zbog svog umirujućeg dejstva preporučuje kao odlično alternativno sredstvo za uspavljivanje. Pored toga, lavanda je veoma efiksna i kod izoštravanja memorije. Lavanda se, vekovima unazad, zbog svog umirujućeg dejstva preporučuje kao odlično alternativno sredstvo za uspavljivanje. Pored toga, lavanda je veoma efikasna i kod izoštravanja memorije. Savremena nauka je ove efekte lavande i dokazala.

Aromaterapija se pokazala uspešnom u olakšavanju simptoma gripa i prehlade. Ulja eukaliptusa, mente i bora vrlo su dobra kada su vam zapušeni sinusi. Reč je o eteričnim uljima jakog osvežavajućeg mirisa, što pospešuje njihovo terapeutsko delovanje. Eukaliptus olakšava disanje, snažno stimuliše imunološki sistem, a ujedno ima antibakterijsko i antivirusno delovanje. Bor deluje stimulativno, ublažava bolove i osvežava organizam. Ima jako terapeutsko dejstvo kod infekcija disajnih puteva, bronhitisa i astme. Posebno je delotvoran u kombinaciji s eteričnim uljem eukaliptusa.

 Većina ljudi tamjan koristi za obred kađenja, mada je on višestruko koristan zbog svojih lekovitih dejstava. Tamjan je aromatična smola koja se dobija iz drveta bosvelia, koje raste u oblastima Azije i Afrike i jedan je od najstarijih mirisa. Iako nama možda nije poznato za šta se sve može korstiti, on je pre 5.000 godina na Arabijskom poluostrvu i u severnoj Africi bio vredan gotovo koliko i zlato, a u Egiptu je korišćen za balsamovanje mumija.