Lavanda se, vekovima unazad, zbog svog umirujućeg dejstva preporučuje kao odlično alternativno sredstvo za uspavljivanje. Pored toga, lavanda je veoma efiksna i kod izoštravanja memorije. Lavanda se, vekovima unazad, zbog svog umirujućeg dejstva preporučuje kao odlično alternativno sredstvo za uspavljivanje. Pored toga, lavanda je veoma efikasna i kod izoštravanja memorije. Savremena nauka je ove efekte lavande i dokazala.

 


Uspavljujuća moć lavande po prvi je put dokazana u eksperimentu izvršenom na 31 osobi sa zdravim snom. Pre spavanja, svi ispitanici udisali su jednog dana miris ulja lavande, a drugog miris destilovane vode. 

Nakon što bi osam minuta udisali miris lavande, učesnici istraživanja su imali dublji san tokom prve polovine noći. To je utvrdjeno zahvaljujući aparatu koji je pratio moždane talase. Pored toga, nakon udisanja lavande učesnici su ujutru bili odmorniji. 

Šefica istraživanja Namni Goel smatra da bi lavanda mogla da pomogne ljudima koji imaju problema sa spavanjem ako bi oni duže vreme bili izloženi mirisu te biljke, što se može postići stavljanjem ulja na jastuk. 

Eterična ulja su u pravilu efektnija od manje koncentrovanih izvora mirisa lavande poput sveća, suvih grančica ili mirisa za sobu. 

Naučnici su utvrdili da opuštajuće dejstvo lavande pomaže prilikom obavljanja zadataka. Ispitani volonteri su uz miris lavande radili brže i preciznije. Ipak, pre nego što celu vašu kancelariju zaprašite lavandom, napravite mali test. 

Tokom navedenog ispitivanja na Univerzitetu Vestern Oregon volonteri su imali zadatak da ispune teške ukrštenice, ali su ih uz miris lavande u sobi brže i preciznije ispunili samo oni koji su rekli da vole miris te biljke. Kod onih koji lavandu jedva podnose došlo je do suprotnog efekta. 

www.mondo.rs 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner