Dejstvo i mirisi biljnih ulja prijaju i deci i odraslima, a posebno su blagotvorni u zimskom periodu kada postoje učestali problemi sa respiratornim sistemom.

 

Aromaterapija je deo fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cele biljke ili njene delove, kao i ekstrakte koji se iz njih dobijaju. Biljni ekstrakti se nazivaju esencijalnim (eteričnim) uljima.

Bez obzira da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija, mnoge tegobe nastale usled niskih temperatura i dužeg boravka u zatvorenom prostoru, kao što je zapušen nosić, mogu da se ublaže eteričnim uljima.

- Udisanje isparenja opuštajućih etarskih ulja u kućnoj atmosferi, kao i inhaliranje sa par kapi ulja u vodi - uvek je moguće, ali ne i primena topikalnih aromaterapeutskih preparata (masti, kreme i gelovi). Mnogi aromaterapeuti su veoma oprezni kada je u pitanju primena aromaterapije kod dece mlađe od šest godina. Posebno treba biti oprezan sa bebama. Njima je dovoljna kap eteričnog ulja sa 50 mililitara podloge (ulja, krema, kupke). Za decu do pet godina, doza se udvostručuje - dve kapi na 50 mililitara preparata. Do tog uzrasta, najbolje je konsultovati homeopatu ili aromaterapeuta. Posle navršene pete godine, aromaterapija se slobodno primenjuje - kako za negu kože, tako i za lečenje raznih "stanja" kod dece: od prehlade, preko ovčjih boginja, do zaušaka - kaže mr ph. Danijela Pecarski.

Osveženje i prostora
Bogat izbor eteričnih ulja (pri kupovini obavezno obratite pažnju na kvalitet) omogućava dobru dezinfekciju prostora u kojem boravi beba - preporuka je da se povremeno uradi. Za to je dovoljan jednostavan raspršivač, dok se doze kreću od tri do pet kapi eteričnog ulja limuna, grejpfruta, čajevca, kamilice, lavande, mandarine ili pomorandže. Naravno, ne morate da koristite sva navedena ulja, već ono čiji vam se miris najviše dopada.

Blaga ulja za decu

Roditeljima je danas uglavnom poznato da je rano detinjstvo veoma važan period u razvoju, i da sve što se događa u tom periodu - sigurno ima uticaj na kasniji život deteta. Tako, na primer, ritual nege bebe jača vezu između roditelja i dece, dok dodir razvija uzajamno poverenje i ljubav. Kao što oseća i prepoznaje dodir maminih i tatinih ruku, dete je od najranijeg uzrasta prijemčivo i za mirise, tako da eterična ulja imaju mnogo jači uticaj na decu nego na odrasle. Ipak, ulja za aromaterapiju mogu da se kod dece koriste samo u malim dozama, i sa određenom namerom. U skladu sa dečjom prirodom, mirisi moraju da budu blagi i osvežavajući - kako bi doprineli osećaju topline i sigurnosti.- Kada su u pitanju preparati za negu dečje kože, posebna pažnja mora da se pokloni izboru etarskih ulja i njihovoj koncentraciji. Pre svega je važno da su etarska ulja rastvorena u prirodnim podlogama ili biljnim uljima, jer jedino tada može da se govori o aromaterapiji u pravom smislu. Aromaterapijski preparati mogu da budu u formi kreme za negu kože, ulja za nežnu masažu, ili kupki i šampona. Kada se radi o nezi kože deteta od dve i više godina, veoma su blagotvorna etarska ulja lavande, kamilice, nerola, ruže ili ružinog drveta, sandalovine... Ta ulja mogu da budu rastvorena u baznom ulju kakvo je maslinovo, borago, nevenovo, jojoba ili ulje semenki grožđa. Treba izbegavati ulja koštunjavog voća kao što je badem, na primer, jer su moguće alergije na njega.

Kupke za nežnu kožu

Ulja mogu da budu rastvorena i u mleku ili kremi za telo, a možete i sami da ih dodate u kupku. Kada je reč o kupanju dece, pravi izbor su uljane kupke - koje ostavljaju zaštitni film na koži i sprečavaju njeno isušivanje. Koncentracija etarskog ulja koje će biti sastavni deo preparata (inkorporirano u njega), zavisi od više faktora: od uzrasta deteta i površine tela koja se U skladu sa dečjom prirodom, mirisi moraju da budu blagi i  osvežavajući, kako bi doprineli osećaju topline i sigurnostipremazuje - pažljivo odabranim i pripremljenim preparatom. Takvi preparati su takođe dobri i protiv ojeda, koji je čest kod mlađe dece. Dobro je da preparat sadrži ulje nevena, kao i etarska ulja lavande, kamilice, pomorandže i ruže. Kombinacija tih ulja ima izrazito antizapaljensko i antiseptičko dejstvo, i predstavlja siguran zaštitni film protiv štetnih materija. Ulje čajevca, kao i hidrosol (voda koja preostaje nakon procesa destilacije, a sadrži rastvorljive delove biljnog materijala i mikromolekule eteričnog ulja) hamamelisa - imaju odlično antibakterijsko dejstvo i dobri su u preparatima za higijenu.

Mirisi za dobar san

Pored eteričnih ulja, aromaterapeuti upućuju i na sterilno hidratisane hidrolate (cvetna vodica), pod uslovom da su bez konzervansa i alkohola. Premazivanjem desni hidrolatom kamilice - ublažava se bol pri nicanju prvih zubića. Njime bezbedno mogu da se očiste oči od prašine ili peska. Hidrolat lavande (kojim treba blago premazati ogradu krevetića) je dobar za bebin miran san. Malo starijoj deci dozvolite da se igraju za vreme kupanja u kadi - prskajući se mešavinom hidrolata kamilice i lavande, nasutih u plastičnu flašicu sa prskalicom. Mirisi ovih biljaka će dodatno opustiti mališane i pripremiti ih za još mirniji san. 

Mirjana Ajbl

https://www.yumama.com

 

 
 
e-max.it: your social media marketing partner