Najbolji čajevi za čišćenje organizma, izbacivanje toksina i sprečavanje bolesti - moćna petorka!
Osećate li se naduveno i umorno, nedostaje vam energije i imate stalne hormonske oscilacije?
 
 
Ako imate ove simptome, vaše telo verovatno zasićeno toksinima. Vreme je za prirodni detoks!Priuštite svom organizmu detoks konzumacijom zdravih čajeva od bilja koje vam je dostupno.Tu je za vas moćna petorka: kopriva, maslačak, mlačni čkalj, čičak i korijandar.
 
Koju god biljku izabrali za svoj zdravi, topli napitak, vaš će organizam uživati maksimum dobrobiti.
 
 
1. Čaj od koprive
 
Kopriva (Urtica dioica) se u srednjem veku koristila kao prirodni diuretik te za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Danas se primenjuje kao pomoć kod urinarnih infekcija, povećane prostate, povreda ili istegnuća mišića i zglobova, uboda insekata i kožnih tegoba poput ekcema. Kopriva podstiče ispiranje bubrega, kao i rad limfnog sistema, koji je izuzetno bitan za detoksikaciju. S obzirom na to da uklanja toksine iz organizma, odličan je tonik za vašu kožu. Budući da ima blago energizirajući efekat, čaj od koprive najbolje je piti ujutro za maksimum dobrobiti.
 
Priprema čaja: za čaj birajte samo mlade listove bez cvetova te ih osušite. Kašičicu osušenih listova prelijte provrelom vodom, ostavite da odstoji poklopljeno pa popijte. Napomena: pri branju ove izuzetno zdrave biljke, pazite da na ruke navučete rukavice jer bi u dodiru sa golom kožom došlo do žarenja i peckanja. Čaj od koprive nije namenjen trudnicama.
 
2. Čaj od maslačka
 
Maslačak (Taraxacum officinale) je puno više od običnog poljskog cveta.U svrhu čišćenja organizma možete koristiti cvet, listove i koren maslačka. Ova biljka takođe podiže nivo enzima koji su zaslužni za detoks. Njegovi intenzivno žuti cvetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima koji deluju kao čistači jetre, a usto regenerišu vaše ćelije. Priprema čaja: žute cvetove maslačka stavite u vodu, zakuvajte pa ostavite da vri na laganoj vatri 15 minuta. Čaj možete pripremiti i od sušenih listova: u vruću vodu dodajte 1 kašičicu lišća maslačka, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procedite i popijte.
 
3. Čaj od korena čička
 
Koren čička (Artium lappa) stotinama godina koristio se kao čistač krvi, a pored toga je prava riznica nutrijenata. Spomenimo samo neke: folna kiselina, magnezijum i vitamini C i E. Baš kao i kopriva, i čičak je izvrstan diuretik, koji preko urina izbacuje toksine iz vašeg organizma.
 
Koren čička sadrži i materiju poliacetilen, koja ima snažna protivgljivična i antibakterijska svojstva. Osim što čisti krv, primenjuje se i u lečenju akni jer podstiče cirkulaciju i čisti epidermu od toksina. Ovaj koren odlično regeneriše i čisti jetru i stimuliše njen rad. Izvrsno podstiče probavu te vas i na taj način oslobađa suvišnih toksina. Priprema čaja: u 250 ml vode stavite 2 lašike sušenog korena čička pa zakuvajte. Ostavite poklopljeno 5-10 minuta pa procedite i popijte. Ovaj čaj možete piti 2-3 puta na dan, uvek sveže pripremljen.
 
4. Čaj od korijandra
 
Ova biljka (Coriandrum sativum), koja se u SAD-u naziva cilantro, ima intenzivan ukus, a poznata je po tome što čisti organizam od teških metala, poput žive, aluminijuma i kadmija. Korijandar deluje tako da na sebe veže toksine, oslobađa ih iz tkiva, a potom eliminiše iz organizma.
Ova biljka izvrsno čisti kožu i smanjuje oksidativni stres i ima antiseptička, protivgljivična i antioksidativna svojstva. Vrlo je delotvorna kod probavnih tegoba i podstiče rad gušterače. Priprema čaja: metalni filtar za čaj napunite svežim ili sušenim lišćem korijandra pa stavite u šoljicu. Prelijte provrelom vodom pa ostavite da odstoji 10-ak minuta. Čaj nije namenjen trudnicama.
 
5. Čaj od mlečnog čkalja
 
Mlečni čkalj (Silybum marianum) smatra se pravim čuvarem i zaštitnikom jetre te se najviše upotrebljava za detoks i lečenje ovog važnog organa. Zahvaljujući sastojku silimarinu, pridonosi regeneraciji ćelija jetre i smanjuje oštećenja nastala zbog veće količine lekova, pesticida iz hrane, toksina iz vazduha i teških metala.
Mlečni čkalj takođe podstiče proizvodnju žuči, čime pridonosi dobroj probavi.Priprema čaja: 1-2 kašičice sušenog mečnog čkalja prelijte s 2 dl proključale vode. Ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta, procedite pa popijte. Čaj pijte 2-3 puta dnevno.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
e-max.it: your social media marketing partner