VIRAK ( Alchemilla vulgaris ). Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta,rosanica,biserka i plašt device Marije. Raste, pre svega u rubnim oblastima šuma i pored puta,na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.

 

Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva,stabljike srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni. Cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser. Na visinam preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspeva kao na krečnom zemljištu,tako i na sedimentalnim stenama.

Virak, povoljno deluje kod poremećaja menstruacije,belog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama,zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta. U slučajevima kad se kod mladih devojaka mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom.

Ova lekovita biljka deluje tako što skuplja krvne sudove i brzo leči, a koristi se kao diuretik i sredstvo za jačanje srca, zatim kod groznice zbog zapaljenja rane,kod zagnojene rane,inelečenih i zapostavljenih čireva.

Čaj od virka se preporučuje kao najbolje sredstvo za prestanak krvarenja posle vađenja zuba. Virak takođe pomaže kod malaksalosti i bolova u mišićima,kao i kod malokrvnosti.

Kod povreda kod porođaja, opuštenosti trbušnih mišića kod žena ili kod sklonosti ka spontanom pobačaju, za učvršćivanje ploda, i za jačanje materičnih ligamenata virak je od velike pomoći. Virak je lek kod skoro svih ženskih bolesti i zajedno sa rusomačom pomaže kod ispadanja materice i  preponske kile. U poslednje navedenim slučajevima dnevno treba piti četri do pet šolje čaja od virka. Kad se radi o ispadanju materice,treba početi  sa utrljavanjem tinkture u kožu počev od vagine pa naviše. Ovde se primenjuju i dodatne sedeće kupke od hajdučke trave ( 100gr,za jednu kupku,idta količina je dovoljna za tri kupke nedeljno jer se voda ponovo zagrejana može koristiti još dva puta. Naši preci su ovu biljku upotrebljavali za rane,spolja i iznutra a zatim kod epilepsije kile ( bruha ).

Virak iz naših krajeva pomaže i kod gojaznosti,dve do tri šoljice čaja imaju povoljno dejstvo. Čaj je dobar i kod nesanice,oboleli od šećerne bolesti trebali bi često da ga piju. Slabunjava deca trebalo na očigled jačaju kad se u kupki doda pupoljak od virka ili još bolje srebrnog virka. Za jedno kupanje potrebno je uzeti do 200gr srebrnog virka.

NAČIN UPOTREBE VIRKA  
 
Pripremanje čaja: 1 puna mala  kašika biljke popari se sa četvrt litre vrele vode i ostavi da kratko odstoji.
Oblozi: odgovarajuća količina sveže biljke brzo se opere,izgnječi oklagijom i upotrebi kao oblog
Dodatak kupki: za potpunu kupku uzme se  200g osušene ili nekoliko pregršti sveže biljke i stavi se u kofu sa hladnom vodom, da prenoći. Sledećeg dana se zagreje i doda vodi za kupanje.
 

https://zdravobilje.blogspot.rs/2010/03/virac.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
e-max.it: your social media marketing partner