Lekovite biljke moraju se pripremati na određen način. Lekovite biljke koje se pripremaju kuvanjem moraju se kuvati dotle da voda u kojoj se biljka kuva ključa najmanje 15 minuta.

Čaj je napitak popularan u cijelom svijetu. To je osvježavajuće piće koje ima ljekovita svojstva. Zbog toga dobro utiče kako na opšte stanje organizma, tako i na prevenciju i liječenje mnogih bolesti. Da biste pravilno iskoristili sva blagotvorna dejstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je da znate kako se pravilno pripremaju i konzumiraju.

U Kini je simbol života. U Velikoj Britaniji su se kao prilog servirali kolačići i manji sendviči punjeni namazom i svežim krastavcima, a ova tradicija održana je i do danas. Pravi je specijalitet na egipatskim svadbama. I dalje niste sigurni o čemu je reč? U pitanju je napitak čija priča počinje još pre 4.000 godina – čaj! U mnogim kulturna, ispijanje, pa i samo spremanje čaja smatra se umetnošću, a negde se čak povezuje i sa društvenim statusom i luksuzom. Pa ipak, kultura ispijanja čaja razlikuje se od nacije do nacije.

Ovaj čaj ima čudotvorno dejstvo na organizam.

Vranilova trava osim antiseptičnog dejstva deluje i antigljivično. Zato se smatra idealnom u borbi protiv kandidijaze. Čaj od vranilovke ili divljeg origana prirodni je lek za opuštanje i nesanicu, grčeve, stomačne tegobe, plućne bolesti, higijenu usta i urogenitalne infekcije.

Origano je poznata, aromatična, kulinarska biljka. Origano sadrži hemikalije koje mogu pomoći u smanjenju kašlja, grčeva, može pomoći varenje povećavajući protok žuči i bori se protiv nekih bakterija, virusa, gljivica i drugih parazita.