U Kini je simbol života. U Velikoj Britaniji su se kao prilog servirali kolačići i manji sendviči punjeni namazom i svežim krastavcima, a ova tradicija održana je i do danas. Pravi je specijalitet na egipatskim svadbama. I dalje niste sigurni o čemu je reč? U pitanju je napitak čija priča počinje još pre 4.000 godina – čaj! U mnogim kulturna, ispijanje, pa i samo spremanje čaja smatra se umetnošću, a negde se čak povezuje i sa društvenim statusom i luksuzom. Pa ipak, kultura ispijanja čaja razlikuje se od nacije do nacije.

 

U Japanu postoje čajne škole, gde se uče veštine pripreme i posluživanja čaja. Mongoli piju čaj u koji dodaju so i razne začine poput mirođije i maslaca, dok se ruski čaj pije sa kriškom limuna. Čaj je u Indiji popularan, a pored mnogobrojnih biljnih kombinacija, čaj koji se pije sa mlekom, mešavina je crnog čaja i raznih začina. Tunis, Alžir i Maroko poznati su po čaju koji se najčešće pravi od svežih listova nane sa dosta šećera, pije se mlak i pravo je osveženje u vrelim predelima Sahare. Bez obzira na to što „čaj ima mnogo lica“, ispijanje ovog napitka vrlo brzo postalo je način života, zapravo nešto više od uživanja.Kao jedan od najpoznatijih napitaka na svetu, čaj se tokom istorije „menjao“.

Tako je za vreme jednog svetskog sajma u 19. veku, topao čaj ponuđen posetiocima. Međutim, kako je tog dana bilo veoma vruće, niko nije hteo da ga pije. Tek kada su čaj ohladili povećom količinom leda, nastao je jedan od, danas, veoma popularnih napitaka. Od tada nastaju nebrojene recepture ledenog čaja širom sveta, koje rezultiraju savršenom fuzijom čaja, voća i bilja.

Često zaboravljamo da i ledeni čaj može na nas imati identično dejstvo, baš kao i topli čaj. On „leči“ um, osvežava i započinje razgovor. Svaki gutljaj otkriva novu dimenziju uživanja. Brojna bogatstva ukusa iz raznih delova sveta u kombinacijama sa crnim ili zelenim čajem određuju ledeni čaj kao napitak broj jedan kada vam je potreban predah i osveženje.

promo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner